You are currently viewing Ενημέρωση για τον κορωνοϊό Covid 19 – Ενέργειες ΚΥ Δημητσάνας

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό Covid 19 – Ενέργειες ΚΥ Δημητσάνας

Η συνεχής ενημέρωση, η αποφυγή πανικού και η τήρηση των προτεινόμενων προληπτικών μέτρων είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το “άγνωστο” που μασ φοβίζει στον καινούργιο ιό.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης και πόσο εύκολη είναι η διασπορά της νόσου;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς να είναι σαφές πόσο εύκολα και σταθερά μπορεί να διασπαρεί στην κοινότητα. Φαίνεται ότι η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Ο χρόνος επώασης για το COVID-19 (ο χρόνος δηλαδή από την έκθεση στον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων) υπολογίζεται από δύο έως δεκατέσσερις ημέρες. Στην παρούσα φάση ξέρουμε ότι ο ιός μεταδίδεται κατά τη συμπτωματική φάση της νόσου. Ωστόσο υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα κατά πόσο ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτωματολογία άτομα μπορούν να είναι μεταδοτικά.

Η έγκαιρη διάγνωση και η παράλληλη σωστή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και περιορισμού μετάδοσης της νόσου μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα διασποράς στην κοινότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια γριπώδη συμπτωματολογία όπως:

  • Πυρετό
  • Βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μυαλγίες
  • Καταβολή

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ και θάνατος. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Κατά την επίσκεψη σε περιοχές στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στη κοινότητα συστήνονται τα παρακάτω:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα και μετά την επαφή με ζώα.
  • Διατήρηση αποστάσεων, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αποφυγή αγγίγματος της μύτης, του στόματος και των ματιών.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Ωστόσο δε φαίνεται ότι η μάσκα είναι τόσο αποτελεσματική στην προστασία όσων δε νοσούν.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου, ωστόσο φαίνεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί.

Μπορεί το εμβόλιο της εποχικής γρίπης να προστατεύσει από το COVID-19;

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει από το COVID-19. Ωστόσο, δεδομένου ότι διανύουμε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ (COVID-19 Situation in the WHO European Region   24.02.2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα στις παρακάτω χώρες:

Ιταλία 219, Γερμανία 16, Γαλλία 12, Ηνωμένο Βασίλειο 9, Ισραήλ 2, Ρωσία 2, Ισπανία 2, Βέλγιο 1, Φινλανδία 1, Σουηδία 1.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.