Η Δημητσάνα, ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, θεωρείται σήμερα η αρχόντισσα της ορεινής Αρκαδίας και είναι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός.

Αποτελεί την έδρα του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Γορτυνίας (έκταση: 1054 km2) και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 342 κάτοικοι, ενώ ολόκληρου του Δήμου φτάνει τους 10.109 κατοίκους.

Είναι χτισμένη σε ορεινή δυσπρόσιτη τοποθεσία, με μέσο υψόμετρο 1000 μέτρων, στεφανώνοντας δύο λoφογραμμές, πάνω από το φαράγγι του ποταμού Λούσιου στα νερά του οποίου – σύμφωνα με το μύθο – έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Το εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χλμ. ξεδιπλώνει από το μπαλκόνι της Δημητσάνας μια υπέροχη θέα προς νότια-νοτιοδυτικά στην πεδιάδας της Μεγαλόπολης φτάνοντας με καθαρό ορίζοντα μέχρι και στις κορυφές του Ταΰγετου. Εκατέρωθεν των απόκρημνων βράχων του φαραγγιού «κρέμονται» δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου (έτος ίδρυσης 963 μ.Χ.) και η Μονή Προδρόμου (έτος ίδρυσης 1545 μ.Χ.). 

Η νεότερη ιστορία της Δημητσάνας είναι συνυφασμένη με την επανάσταση του 1821, αφού από τους 11 μπαρουτόμυλους που διέθετε έβγαινε το μπαρούτι που χρησιμοποίησαν οι οπλαρχηγοί του Μωριά για να σμιλέψουν την Ιστορία του έθνους μας.

Σήμερα ο επισκέπτης που έρχεται στη Δημητσάνα, μπορεί να «ταξιδέψει στο χρόνο» περιπλανώμενος στα μικρά, γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια, κάνοντας μια επίσκεψη στην ιστορική Βιβλιοθήκη της με τα σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο που ήταν η οικία του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που προσομοιάζεται γλαφυρά και διαδραστικά ο αέναος κύκλος του νερού στη ζωή των παλαιών κατοίκων (νεροτριβή, αλευρόμυλος, μπαρουτόμυλος, βυρσοδεψίο, αποστακτήριο).

Το «ταξίδι στις γεύσεις» είναι εξίσου συναρπαστικό για τον επισκέπτη και μετουσιώνεται μέσα από την επίσκεψη στα πολλά, γραφικά καφέ-bistrot, εστιατόρια, ταβερνάκια της πόλης, αλλά και τα γουστόζικα μαγαζάκια που προσφέρουν τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα, γλυκίσματα ή τα δώρα της μητέρας Γης και της Φύσης τους Μαινάλου.

Για τη διαμονή του επισκέπτη και τη σφυρηλάτηση αξέχαστων μαγικών στιγμών στην ορεινή Αρκαδία, έχει φροντίσει ο Ξένιος Δίας, στολίζοντας το χωριό με υπέροχους ξενώνες για κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο.